Priroda Ivančice

 Priroda  Ivančice

   Zanimanje za prirodu - životinje, biljke i drveće prati me od ranog djetinjstva i stalno se proširuje. Na fotografiji mog tetka Ivana Zanetovića, snimljenoj pred starom hižom u Kraševcu u rano proljeće 1945. godine, kamera me ovjekovječila sa stručkom luščenki - zvončića. Vjerojatno smo ih nabrali na Sinovčici, kraj potoka Ivanuševca, gdje i danas rastu u izobilju, idealnoj lokaciji i staništu ranog proljetnog cvijeća.

   Ivančica sa svojim livadama, proplancima, brojnim izvorima,  potocima i rijekom Bednjom još uvijek je bogatstvo biljaka, gljiva i životinja, prelijepih predjela. Gotovo 60 godina obilazim, vrh planine, izvor Šumi, Korenje, Risje, Legisičine, Ivanečku Željeznicu, Belu, Pokojec, Belige, Oštrc, Belec, ponovno promatram prirodu od proljeća do kasne jeseni, uvijek obnovljenu, drukčiju, bogatiju.

   Ipak sam zabrinut zbog smanjivanja tog prirodnog bogatstva: ivanečke šume sa sjeverne i istočne strane Ivančice izložene su neprestanoj sječi iza koje ostaju tek poneko stabalce. Odbacivanje plastike i drugog otpada uz ceste i šumske putove pokazuje nebrigu za neprocjenjivo nasljeđe prirode koje bi trebalo neokrnjeno predati novim naraštajima.

  Imao sam sreću promatrati ivanečki  lijepi kraj gotovo šezdeset godina ranije, kada je skromnost i nada bila nužda. Tako se odnosilo i prema okolini, svijet i priroda su bili beskrajni. Na ovim stranicama zabilježio sam raznoliko bogatstvo prirode Ivančice i ivanečke okolice na kraju 20. i početku 21. stoljeća. Vjerujem da će nove generacije znati očuvati svijet koji će preuzeti u nasljeđe.