Prigorec

HARJAČ  d.o.o. IVANEC

i  Marijan Kraš, prof.

Izložba fotografija na posterima

PRIGOREC    

15.01. – 20.03.2016.

IZLETIŠTE I SKIJALIŠTE JARKI, PRIGOREC 150

Prigorec, Marijan Kraš Marijan Kraš

PRIGOREC POLEG JEDNE VELKE GORE …

Ivanec se u povijesnim dokumentima spominje 1396.godine, kada su prva naselja – među njima i Prigorec, bila posjed reda ivanovaca sa sjedištem u Beli. Izrijekom se Prigorec spominje u popisu iz 1564. (L. Dobronić 1984.) Naselje je nastalo na zaravni i brežuljcima podno  velke gore – Ivanščice, na nadmorskoj visini 235 m, neprestano se širi i napreduje. Obiteljska prezimena sredinom 17. stoljeća u Prigorcu bila su Babić, Frančić, Harjač, Hranić, Lorbek, Lukačić, Marković, Sever i Strugar , od kojih su se mnoga zadržala do danas. (M. Hrg 1975.)                                                          

U Tamnom dolu iznad Prigorca nekad se vadila željezovito-manganska ruda, a podno kapele Sv. Duha kopala se željezna ruda limonit, kojeg su domaći ljudi koristili kao oker za bojenje kuća. (M. Malez, 1952.)

Prigorec¸ njegovi skromni i marljivi stanovnici – rudari, poljoprivrednici, drvosječe, ugljenari, kasnije industrijski radnici, omogućavali su stalan napredak naselja koje od početka 20. stoljeća broji oko 600 žitelja, a nekih desetljeća i više. Prema  popisu stanovništva 2011. godine u Prigorcu živi 531 stanovnik  u 155 kućanstava.

Naselje je sa središtem – gradom Ivancem povezano suvremenom cestom, prema istoku asfaltnom cestom prema Ivanečkoj Željeznici i dalje prema Stažnjevcu ili Radovanu, nadomak Varaždina. Prigorec je ishodište lokalne ceste na vrh Ivančice i markiranih planinarskih puteva preko Konja, Mrzljaka i Prekrižja.

Priroda Prigorca i očuvana baština raznovrsna je i bogata: Friščićev mlin na potoku Bistrica u kojem se i danas obavlja meljava, Etno zbirka u Područnoj školi, Kovačnica, izletišna točka Šumi sa bistrim gorskim potokom, slapovima usred zelene cvjetne livade, Babina gorica (vinogradi), Žgano vino iz kojeg se napaja ivanečki vodovod, izvor Mrzljak, razgledi okolice, vinogradi i brojne klijeti.                                                                                                                                    

Izletište i skijalište ''Jarki'' obitelji Josipa Harjača, uz bogatu domaću ponudu, raznolikim mogućnostima igara za djecu predškolskog uzrasta, sportsku rekreaciju mladeži (mali nogomet, rukomet, skijanje) postaje sve posjećenija točka Ivanca i okolice. Skijalište je započelo radom još 2.000 godine.                                                                                                            

Zaštitna  ikona  ivanečkog kraja i Prigorca kapela je Sv. Duha podignuta na izuzetnom položaju na vrhu brežuljka od 470 m u kojoj se čuva zvono kapele prvih vlasnika ivanečkog grada obitelji Petheö. Crkvicu je domoljubno i uzvišeno opisao E. Kumičić  u  ''Uroti zrinsko-frankopanskoj’’. 

Prigorec i njegove prirodne ljepote, zanimljiva okolica i ljubazni  žitelji postaju turistički biser Hrvatskog zagorja i Varaždinske županije.

MOJ PRIGOREC

Prigorec  je u mojem životu od osme godini života, kada sam obolio od teškog kašlja (hripavca). Moja me mama, na savjet ivanečkog liječnika Sokolića po cičoj zimi vozila sanjkama u Prigorec na friški planinski zrak, koji mi je zaista pomogao. Uvijek smo posjećivali obitelj Mudri (preko puta gostione), dalju rodbinu bake Barbare Kos i uvijek bili toplo i gostoljubivo primljeni. Otac i majka su kasnije stekli u Prigorcu brojne prijatelje s koji su mu pomagali kod gradnje kuće.

Od srednjoškolskih dana (1957.) i sve do danas stalno  posjećujem Prigorec i širu okolicu: Jarki, Šumi, Sv. Duh i Ivančicu. Prigorec mi posljednjih godina postaje najdraže mjesto u okolici Ivanca. Pred nekoliko godina upoznao sam vlasnika i graditelja skijališta Jarki gospodina Josipa Harjača. On je svojim marljivim radom stvorio Skijalište Jarki i ugostiteljski objekt s igralištima za djecu i rekreaciju. Kompleks skijališta i ugostiteljske ponude postao je turistička destinacija sa jedinstvenim ponudom kojem nema ravna u Varaždinskoj županiji i Zagorju.

Fotogenične panorame i živopisne krajolike Prigorca i okolice počeo sam snimati šezdesetih godina prošlog stoljeća. S vremenom je nastala poveća zbirka fotografija  što me ohrabrilo za izložbu snimaka Prigorca i okolice. ''Fotografije prošlosti'' koje su ostavili vrhunski hrvatski i ivanečki fotografi: Dragutin Hirc, Viktor Pinter, Otokar Hrazdira, Franjo Hafner, Bruno Županić, Petar Jagetić, Eduar Kušen, Cvjetko Šoštarić predstavljaju memoriju ne samo ovog naselja, već i našeg ivanečkog kraja. Ova skromna izložba pokušaj je da se zabilježi trajanje i život u  Prigorcu  u 20. i početkom 21. stoljeća.

 

 

Prigorca bu zanavek.

 

Eduard Kušen: Prigorec i Sv. Duh (1956.) Eduard Kušen: Prigorec i Sv. Duh (1956.)

 

 

FOTOGRAFIJE PROŠLOSTI

 

 

Viktor Pinter: Ivančica 1927.
Petar Jagetić: Sa bičem
Otokar Hrazdira: Proljeće
Dragutin Hirc: Žrvena pećina 1906.
Polja Prigorca
Mlinovi Rajter i Pust
Marijan Kraš: Motivi Prigorca 1
Marijan Kraš: Motivi Prigorca 2
Bruno Županić: Seoski motiv
Sveti Duh
Marijan Kraš: Temni dol
Petar Jagetić: Pilana 1950.
Prvi školski odbor Mješovite osnovne škole Prigorec 1929.
Petar Jagetić: Sv. Duh iz Gornjeg Ivanca 1955
Franjo Hafner: Prigorec oko 1930.
Petar Jagetić: Ivanec i Ivančica 1947.
Cvjetko Šošatarić: Melin

 

 

IZ ALBUMA JOSIPA HARJAČA

 

 

Prijatelji
Učitelj Danijel Friščić i njegov razred
Nogometaši Prigorca
Tamburaši Prigorca
Folkloraši Prigorca
Šahisti Prigorca
Bog daj del Svete meše
Kod prijatelja
Vatrogasci Prigorca
Slika za uspomenu
Za svadbu pri strini
Voleki

 

 

BENEDIKT TUMPA: PRIGOREC 1970.

 

 

Ivančica – Tamni dol
Sveti duh zimi
Prigorke
Pri preši
Več hoće se podret...
Oranje

 

 

PRIGOREC, FOTO: MARIJAN KRAŠ

 

 

Prigorec s Konja
Stara hiža – živi i denes
Počinek

 

 

PRIGOREC RUJAN – LISTOPAD 2015.

 

 

 

 

ČETIRI GODIŠNJA DOBA

 

 

Ljeto
Zima
Zima
Zima
Proljeće
Jesen
Jesen
Zima